پروژه های شاخص

انواع نورپردازی محوطه

به طور کلی نورپردازی محوطه را می‌توان بر اساس سبک به انواع زیر دسته بندی کرد.

  • نورپردازی سرتاسری که در این روش از نورپردازی تمامی فضای یک مکان یا المان به طور کامل روشن و پوشش داده می‌شود.
  • نورپردازی موضعی که در این روش نور به منظور یک هدف خاص مانند روش کردن مسیر رفت و آمد استفاده می‌شود.
  • نورپردازی تأکیدی که توجهات را به یک المان یا منطقه خاص معطوف می‌کنند. در این نوع از روش نورپردازی محوطه عمدتاً از انواع نورافکن‌ها استفاده می‌شود.

نورپردازی محوطه و انواع آن

انواع روش‌های نورپردازی محوطه

سه سبک نورپردازی که در بالا به آن‌ها اشاره شد را می‌توان به صورت‌های مختلفی در بخش‌های مختلف یک محوطه به اجرا در آورد. بر همین اساس، انواع روش‌های نورپردازی محوطه را می‌توان در 7 دسته زیر قرار داد.

نورپردازی مسیر

نورپردازی مسیر رایج‌ترین شیوه نورپردازی محوطه است زیرا مسیرهای رفت و آمد در یک محوطه تحت هر شرایطی مورد استفاده افراد قرار خواهند گرفت و از این رو نورپردازی درست و به جای آن‌ها اهمیت دارد. چراغ‌هایی که در نورپردازی مسیر استفاده می‌شوند عمدتاً به صورت چراغ‌های پایه دار هستند که نور رو به پایین از خود منتشر می‌کنند. توجه داشته باشید که نورپردازی مسیر صرفاً شامل یک خط باریک و دراز نمی‌شود بلکه در این مسیر ممکن است چند المان از جمله حوض یا آب‌نما قرار داشته باشد.

اینکه در روشن کردن مسیر از چه نوع چراغی، چه رنگ نوری و با چه شدتی استفاده خواهید کرد از طرفی به سلیقه شما و از طرفی هم به محوطه بستگی خواهد داشت. در هر صورت باید حد اعتدال را رعایت کرد. شدت نور زیاد می‌تواند کل نورپردازی محوطه را مختل کند و نورپردازی کم هم می‌توان رفت و آمد را مشکل سازد.

نورپردازی رو به بالا

این شیوه نورپردازی محوطه از دیگر انواع مرسوم به شمار می‌رود. در این روش نورپردازی از چراغ‌هایی مانند نورافکن‌ها کوچک و بزرگ که به سمت بالا نشان گیری شده‌اند به منظور روشن کردن یک المان بلند مانند درخت یا مجسمه یا حتی دیوارهای حیاط و ساختمان استفاده می‌شود.

نورپردازی سایه نما

در این روش از نورپردازی سعی می‌شود که فضای پشتی یک جسم یا المان‌های موجود در محوطه را روشن کرد. این شیوه نورپردازی که گاهی ضد نور نیز خوانده می‌شود که تجهیزات نورپردازی را از دید مخفی کرد تا به جنبه زیباشناختی المان یا جسم مورد نظر لطمه وارد نشود و در عین حال به هدف ناشی از نورپردازی رسید.

نورپردازی سایه‌ای

این طریقه از نورپردازی را می‌توان به نحوی نقطه مقابل نورپردازی سایه نما در نظر گرفت. در نورپردازی سایه نما به روشن کردن پشت المان از شکل گیری سایه جلوگیری می‌شود اما در این شیوه از نورپردازی سعی می‌شود که سایه‌ای از المان یا جسم را به شیوه‌های مختلفی تشکیل داد.

نورپردازی مهتابی

نورپردازی مهتابی در واقع سعی بر شبیه سازی نور ماه دارد. این نوع از نورپردازی بیشتر در مورد درخت‌ها اجرا می‌شود. به صورتی که چراغ‌هایی ساده و مهتابی را با نشانه گیری به سمت پایین با در نظر گرفتن یک زاویه مشخص در بالا درخت نصب می‌کنند. این نورپردازی از طرفی هم باعث روشن شدن فضای زیر درخت به زیباترین شکل ممکن می‌شود و هم تجهیزات نورپردازی از دید پنهان می‌شود.

نورپردازی وال واش

اگر بخواهیم ترجمه تحت‌اللفظی از وال واش (Wall Wash) داشته باشیم باید آن را نورپردازی دیوار شسته معنی کرد که شاید چندان معنی دار نباشد. شاید نورپردازی گسترده انتخاب بهتری برای این نوع از نورپردازی باشد. برای روشن کردن یک دیوار، شما دو روش پیش رو دارید یکی روش وال واش هست و یکی روش وال گریزینگ (Wall Grazing) است که در ادامه به روش دوم خواهیم پرداخت.

در روش وال واش، چراغ‌ها و تجهیزات نورپردازی در فاصله حداقل 12 اینچی دیوار یا سطح مورد نظر قرار داده می‌شوند. این روش نورپردازی یک لایه یکدست و یکنواخت از نور را به دست می‌دهد.

نظری دهید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.